Het is inmiddels duidelijk voor iedereen, de varkenshouderij in Nederland gaat een onzekere toekomst tegemoet. Dit is te wijten aan een aantal factoren, waaronder de verspreiding van ziekten en hogere kosten. In dit artikel bespreken we enkele punten die de toekomst van een varkenshouderij kunnen beïnvloeden maar kijken we ook verder. Zodat jij als varkenshouderij de toekomst in kan gaan met goede moed.

De Afrikaanse varkenspest

Een van de factoren waarom de varkenshouderijen een onzekere toekomst tegemoet gaan is grotendeels te wijten aan de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). AVP is een zeer besmettelijke ziekte die varkens treft en in Azië reeds de dood van miljoenen varkens heeft veroorzaakt. Als de ziekte Europa of Noord-Amerika bereikt, kan dat verwoestende gevolgen hebben voor de varkenssector. Op dit moment is er helaas ook geen remedie tegen AVP en is er geen vaccin die de ziekte kan voorkomen. De enige manier om de verspreiding van AVP een halt toe te roepen, is het ruimen van alle besmette varkens. Maar dit heeft geleid tot een situatie waarin varkenshouders voortdurend een verliezende strijd voeren tegen de ziekte. Maar niet alleen de risico van AVP zorgt voor een onzekere toekomst.

Hogere voeder kosten

Het andere grote probleem waarmee varkenshouderijen te kampen hebben, zijn de stijgende voerkosten. Dit is te wijten aan twee factoren. Ten eerste is er in grote delen van de wereld ernstige droogte geweest, waardoor de oogsten zijn gedaald. Ten tweede is de prijs van sojabonen, een van de belangrijkste ingrediënten van varkensvoer, sterk gestegen als gevolg van de handels spanningen tussen de VS en China. Daardoor komen varkenshouders in de verdrukking door hogere inputkosten en lagere prijzen voor hun product. Dit zet de marges onder druk en kan leiden tot consolidatie in de sector. Bovendien zal het waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor varkensvleesproducten, wat gevolgen zal hebben voor consumenten over de hele wereld.

Met bedrijfsadvies komt u verder

Deze factoren hebben ertoe geleid dat varkenshouders zich steeds onzekerder voelen over hun toekomst. Velen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en overwegen helemaal te stoppen met de varkenshouderij. Alle veranderingen in de markt in combinatie met bovenstaande factoren hebben de traditionele varkenshouderij onder druk gezet. De laatste jaren is zowel het aantal gefokte varkens als de hoeveelheid geproduceerd varkensvlees gedaald. Verwacht wordt dat deze tendens zich zal doorzetten aangezien de varkenshouders onder toenemende financiële druk staan. Maar ondanks de uitdagingen en de onzekere toekomst, hoeft u de sector niet helemaal te verlaten. Zo kunt u het voorbeeld van sommige varkenshouderijen volgen, namelijk het diversifiëren van uw activiteiten. Schakel de juiste partij in om u te voorzien van bedrijfsadvies dat u nodig heeft om de toekomst met goede moed in te gaan. Zo kunt u doorgaan met waar u van houdt.